Kert és öntözőrendszer

...vagy inkább öntözőrendszer és kert
 
Ebben a manapság "divatos" rohanó világban is szükségünk lehet egy helyre, ahol megpihenhetünk és "megbújhatunk" a monoton, szürke hétköznapok elől.
Vannak akik órákig készülődnek és további órákat utaznak, hogy ezt megvalósítsák, pedig a természetből egy "darabkát" könnyen "haza is vihetünk".
Ezzel kertünk nemcsak a ház egyik dísze lesz, hanem egy sokmindenre alkalmas "használati tárgy" is.
Mielőtt belefogunk egy kertépítési projektbe mindenképp mérlegelnünk kell, hogy mire is szeretnénk valójában használni kertünket; ...valamint, hogy mennyi időnk lesz annak gondozására, hiszen kertünk növényei is élőlények, így szükségük van folyamatosan tápanyagra és néha sajnos "gyógykezelésre" is szorulnak.
Növényeink számára a tápanyagutánpótlás egyik legalapvetőbb eleme a víz, így ennek hiánya vagy nem optimális adagolása miatt semmi jóra nem számíthatunk kertünket illetően.
Hazánkban a csapadék mennyisége közel sem elegendő növényeink egészséges fejlődéséhez, ezért azt mindenképp pótolni szükséges.
A csapadék-utánpótlás egyik leggazdaságosabb és legegyszerűbb módja az automata öntözőrendszer, mely manapság már a kert egyik "kötelező" eleme.
Öntözőrendszer hiányában is kénytelenek vagyunk valamilyen úton-módon öntözni, viszont nagy valószínűséggel nem fogjuk tudni biztosítani az egyenletes és optimális csapadékmennyiséget növényeink számára, így ez komoly károkhoz vezethet.
 
Öntözőrendszer nélkül
Sokan úgy gondolják, hogy az öntözés "egyszerű" folyamatát öntözőrendszer nélkül oldják meg, aztán már néhány hét alatt szembesülnek vele, hogy kár volt.
Egyáltalán nem luxuscikk az öntözőrendszer; egy komplett kertépítési projektben még csak nem is tartozik a drága tényezőkhöz.
A mi véleményünk feltétlen az, hogy inkább több részletben készüljön el egy kert, minthogy anyagi vagy más egyéb megfontolásból kimaradjon belőle az automata öntözőrendszer.
 
Kertépítés és kertfenntartás
 
Sokszor kérdezik tőlünk, hogy tudunk-e "fenntartásmentes" kertet készíteni?!
Nem; ...sajnos ilyet nem tudunk (és más sem), mert nem létezik; maximum ha a víz mellé nem élőárut, hanem sódert és cementet használunk.
Vannak azonban szakmai praktikák, melyekkel felhasználó- és fenntartásbaráttá alakítható egy kert.
Ezeket a praktikákat sok esetben az adott terület határozza meg.
A kert elkészítésének első lépése mindenképp egy helyszíni felmérés, illetve ezzel párhuzamosan egy alapos személyes konzultáció.
A kerttervezés folyamata -amennyiben nincs rá igény- magánkertek esetében általában kihagyható munkafázis, azonban vannak olyan esetek, ahol ez elengedhetetlen és törvényileg is szabályozva van.
A személyes konzultáció és/vagy a kertterv alapján kezdhetünk bele a kert kivitelezésébe.
A kertépítés nagy része tavasztól-őszig elvégzendő feladatokat tartalmaz, vannak azonban munkafázisok, melyek télen is gondtalanul végezhetők.
Elkészült kertünk állagának megőrzéséhez mindenképp szükség van a folyamatos fenntartásra, ami általában kimerül a kényszerű fűnyírással, de ez nem elégséges.
Az általános kertfenntartás nem egy nagy szakmai kihívás, viszont rendszeres időközönként elvégzendő feladat.
Számos estben azonban a fenntartásnál is szükség lehet szakmai tanácsra vagy segítségre.
Ha esetleg megbetegszik valamely növényünk, esetleg kártevők szaporodnának el a kertben, ne késlekedjünk azonnal szakemberhez fordulni, így további fertőzéseket és károkat előzhetünk meg.
...és ne felejtsük, a szép kert legfőképpen a gondoskodástól szép!
 

Egy zöldebb és egészségesebb környezetért!